Fellebbeznek a debreceni lányokat megtámadó menekültek

Rendőrség

S. Ahmedet 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, míg K. Mohamednek az elsőfokú ítélet szerint 9 évet kell fegyházban töltenie. Őt egyébként bűnösnek mondta ki a tanács testi sértés kísérletében is. A bíróság ezen felül mindkét vádlottat 10 évre kiutasította Magyarországról, ez a büntetés majdani szabadulásukat követően lép életbe. A két férfinak még jó magaviselet esetén is a büntetés kétharmadát le kell töltenie.

A vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, másodfokon a Debreceni Törvényszék tárgyalja az ügyet jövő hét szerdán. A Törvényszék szóvivője szerint akár már az első tárgyalási napon megszülethet a másodfokú ítélet.

A bíróság által is elfogadott tényállás szerint 2013. május 20-án éjszaka egy lány ikerpár tartott hazafelé gyalogosan Debrecenben a Mátyás király utcán. A két lányt követni kezdte a két fiatal algériai állampolgárságú vádlott, akik a debreceni menekülttáborban éltek, és menedékkérelmük elbírálása miatt jogszerűen tartózkodtak Magyarországon.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlottak közösen tervelték ki, hogy elveszik H. értékeit. Egy óvatlan pillanatban K. Mohamed a lány mögé lépett és egy kést szorított a nyakához. A másik lány, G. angolul próbálta megkérdezni, hogy mi a gond, de a vádlottak egy számára ismeretlen nyelven kommunikáltak egymással. Válasz helyett S. Ahmed odaugrott hozzá, nyakát átkarolva földre rántotta és kétszer ököllel arcul ütötte. Közben a késsel fenyegetett H. is a földre került, K. Mohamed rátérdelt a lányra, letépte a táskáját a válláról, majd elszaladt. A másik algériai férfi is megszerezte a zsákmányt, ő G. kezéből a telefonját csavarta ki, és szintén futásnak eredt.

Miután telefonjuk nem maradt, a közelben lakó lányok hazarohantak és otthonról értesítették a rendőrséget. A perceken belül kiérkező járőrökkel, két járőrautóval járták a környéket a támadók után kutatva. Éppen a Sámsoni úton haladtak, amikor jött a rendőrségtől az értesítés, hogy megtalálták a két rablót.

A vádlottak egyébként menekülés közben eldobták mind a két telefont, amelyet később a rendőrök találtak meg és adtak vissza a kirabolt testvérpárnak.

dehir.hu