Vádemelés a Vizoviczki-ügyben

Rendőrség

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség a rendőrségi vesztegetési botrány során ismertté vált Vizoviczki László ügyeiben – derül ki a főügyész csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményéből. Keresztes Imre azt írta: “az ügyészség 53 vádlottal szemben két vádiratot nyújtott be V. László és társai ügyeiben”.

A főügyész tájékoztatása szerint a kiemelt jelentőségű ügyekben V. László és egyik társa mindkét ügyben vádlott. Felidézte: a főügyészség korrupció elleni ügyek osztályán rendőrök és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai bevonásával alakult nyomozócsoport 2012. február óta széles körben folytatott nyomozást, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján.

“A bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben 33 vádlottal szemben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszéken, közülük 9 személlyel szemben a bűnszervezetben történt elkövetés miatt is történt vádemelés” – tartalmazza a közlemény.

A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben a főügyészség 22 vádlottal szemben emelt vádat a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál, közülük 9-en a vádhatóság szerint bűnszervezetben követték el tettüket.

A két vádirat alapján összesen 331 bűncselekmény elkövetése róható a vádlottak terhére – írta Keresztes Imre. Hozzátette: a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőire 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztés büntetés szabható ki.

A vádlottak között 7 volt rendőr, köztük 5 volt vezető beosztású rendőrtiszt, volt tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, egy önkormányzat köztisztviselője és egy közegészségügyi felügyelő található.

Az ügynek debreceni szálai is vannak. Mint ismeretes, korábban Vizoviczki emberei egy diszkó előtt boxerral kis híján agyonvertek egy férfit.

 

Jelenleg V. László vádlott előzetes letartóztatásban van és 4 vádlott lakhelyelhagyási tilalom alatt áll – írta a főügyész.