Saját otthonukban rabolt ki időseket egy debreceni házaspár

Rendőrség

Előzetes letartóztatásba helyezett a Debreceni Járásbíróság egy házaspárt, mert idős nőket rabolt ki otthonukban a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Az ügy felderítéséről tartott keddi sajtótájékoztatón a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai azokról az intézkedésekről is beszámoltak, amelyeket az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzéséért tettek.

Muszka Zoltán alezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője elmondta: a 42 éves férfi és 42 éves felesége megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy május 16-án kirabolt egy egyedül élő 84 éves nőt a debreceni Barna utcában. Előzőleg az elkövetők felhívták az idős asszonyt, és a vásárlási szokásairól érdeklődtek. A házaspár azt mondta, hogy ajándékot visz neki, így amikor felkeresték, a nő beengedte őket. Amíg a férfi egy kérdőívet töltetett ki az asszonnyal, felesége készpénzt és ékszereket lopott el. Ezután a sértettet késsel megfenyegették, és mielőtt távoztak, az ágyában megkötözték és leragasztották a száját.

A másik bűncselekményt augusztus 4-én követték el. Hasonló módszerrel egy Lehel utcai lakásban élő 77 éves nőhöz jutottak be, és az asszonytól, szintén késsel fenyegetőzve, értékeit követelték, majd az eltulajdonított ékszerekkel és készpénzzel távoztak.
A rendőrség augusztus 9-én fogta el az elkövetőket, ők beismerő vallomást tettek. A Debreceni Járásbíróság hétfőn rendelte el előzetes letartóztatásukat.

Juhász Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője a sajtótájékoztatón a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Az alezredes szólt azokról az intézkedésekről, amelyekkel igyekeznek megóvni az időseket attól, hogy bűncselekmények áldozatává váljanak. Elmondta: nyugdíjasklubokban tartanak előadásokat, mentorokat képeznek ki az idősek környezetében, továbbá a tömegközlekedési járműveken kivetítőkön hívják fel a figyelmet az idősekre leselkedő veszélyekre.