Stílusváltásra készül a Punnany Massif

Kultúra

Némi stílusváltást tervez a Punnany Massif. A pécsi hip-hop zenekar következő albuma szeptemberben jelenik meg, és új videoklippel is készülnek. Angol nyelvű dalokat a továbbiakban sem jelentetnek meg, kifejezetten a magyar közönséghez szólnak. Minderről Farkas Roland beszél a debreceni Campus Fesztiválon.

-Az egyik fő attrakció vagytok a különböző fesztiválokon. Szoktál-e lámpalázas lenni a fellépések előtt?

-Bár már nagyon sok koncert van a hátunk mögött, még mindig izgulok mielőtt a színpadra lépek. Hiszen minden fellépés más, mindig valami új helyzet van, és bármikor bármi közbejöhet, valami váratlan esemény, amire reagálni kell valahogy. A hangulatunk is mindig más és más, a magánéleti dolgaink is befolyásolják a pillanatnyi kedélyállapotunkat. De amikior kimegyünk a színpadra, akkor mindentől fügetlenül 100 százalékosan kell teljesíteni, a közönség nem láthatja rajtunk azt, hogy most épp nem vagyunk amúgy a topon, ők azért jöttek, hogy egy jó műsort lássanak-halljanak. Szóval nem könnyű mindig a legjobbat nyújtani.

-Debrecenben is többször játszottatok már. Mi jut eszedbe elsőként a városról?

-A virágkarnevál, a Lovarda és a Tankcsapda. Bár Pécsett élek, de Miskolcon születem, és  sokszor jártam Debrecenben, szeretem ezt a várost. Idén már harmadjára, vagy negyedjére játszottunk itt a fesztiválon. Szeretem az itteni közönséget, mert nagyon hálásak, és ez most sem volt másképp.

-Hogyan foglalnád össze, mitől lesz egy dal „Punnany Massif-os”? Szerinted mik a csak rátok jellemző ismertetőjegyek?

-A zenei stílusunkat tekitve ismertető jegy lehet az, hogy próbálunk autentikus hangszereket is belecsempészni a dalainkba, mint a hegedű, vagy a trombita Talán ezektől lesz egy dal „Punnany Massif-os”. Reméljük, hogy ez a későbbiekben is működni fog. Mindfig próbálunk valami újat hozni a hazai könnyűzenébe, a soul és jazz elemek becsempészésével, mert azt tapasztaljuk, hogy ezek a stílusok nem nagyon vannak jelen Magyarországon. Nagyon sokat dolgozunk új anyagokon, folyamatosan olyan projekteket vállalunk, amiket nem csináltunk eddig. Emiatt persze kissé ideges a csapat, de pont ez a feszültség az, ami inspirál minket, ebből jönnek a jó dolgok.

-Mennyire korlátoz, vagy mennyire ad szabadságot nektek a rap műfaja a mondanivalótok kifejezésében?

-Mi nem rap zenét játszunk, hanem popzenét, szövegcentrikus hip-hop zenét. Amikor megírunk egy dalt, próbálunk annyira témaorientáltnak lenni, hogy egy vonal felé mozogjon a mondanivalónk, egyértelmű legyen a történet, mindenki számára érthető legyen. A dalszövegeinkhez az inspirációt a hétköznapi élet történései jelentik. Olyan mindennapos dolgok, hogy felkelünk, lefekszünk, összejövünk valakivel, szakítunk, eszünk, iszunk, főzünk, vagy épp nosztalgiázunk, visszaemlékszünk a gyerekkorunkra stb. Új téma nem létezik, csak alternatív  megközelítési módok, mi erre próbálunk összpontosítani.

-Egész népes zenekar vagytok, 10-en alkotjátok a csapatot. Hogy tudjátok összehangolni a munkát, elkerülni a vitákat?

-Arra, hogy 10-en vagyunk a színpadon, nem akadályozó tényezőként tekintünk, hanem megpróbálunk előnyt kovácsolni belőle. Hiszen pont a sokoldalúság, illetve az abból eredő közös nevező az, ami meghatároz minket, ez teszi működésképessé a produkciónkat. Mindegyikőnk külön karakterrel rendelkezik, és mégis tudunk valami közöset készíteni. Ha megírunk egy dalt, vagy forgatunk egy klipet, fellépünk, mindig valami olyat csinálunk, ami mindegyikőnknek tetszik. Ugyanakkor a közönségünk is találhat olyat a tagjaink közül, akivel különösen jól tud azonosulni.

-Tervezitek-e angol nyelvű dalok készítését, gondoltatok-e nemzetközi karrierre?

-Készítettünk már angol nyelvű dalt is, de mivel szöveg centrikusak vagyunk, ezért nagyon nehéz más nyelven visszaadni a mondani valónkat. Vannak olyan frázisok a dalainkban, amelyek kifejezetten a magyar ajkú emberekhez szólnak, és ha ezeket lefordítanánk más nyelvre, már nem lenne autentikus. Ezért nem tervezzük, hogy angol nyelvű dalokat készítünk a jövőben, és nemzetközi kitekintésben sem gondolkodunk. Amikor elkezdtünk zenélni, az volt az egyik fő elvünk, hogy ide születtünk, a sors ezt a helyet jelölte ki nekünk. Ehhez ragaszkodunk, így továbbra is magyarul szólunk a magyarokhoz.

-Mire számíthat tőletek a közönség az idei évben?

-Új videoklipet készítünk, amelyet a Veszprémi Utcazene Fesztiválon forgatunk. Ez már az új lemezünk egyik dala lesz, ami szeptemberben jelenik meg. Mi mindig csinálunk valamit, mert az az elvünk, hogy nem szabad leállni, nem szabad csendben maradni. Ha az ember nem elég tevékeny, akkor hajlamosak elfelejteni, főleg ebben a gyorsan változó világban. Az új albumról annyit eláruhatok, hogy lesz rajta némi stílusváltás, ami szerintünk egész érdekesre sikerült. Kíváncsian várjuk a közönség reakcióit.

Kenyeres Attila

 

https://www.youtube.com/watch?v=UrGS9EARHRc

https://www.youtube.com/watch?v=B4GPhQRnQes

https://www.youtube.com/watch?v=1gna4uYRPSM