Bocskor Bíborka Magashegyi Undeground

Magashegyi Undeground: „Az Arcade Fire a példaképünk” – interjú

Kultúra

Igazi alternatív popzenét játszik a Magashegyi Undeground együtes, akik ragaszkodnak az alternatív gyökerekhez, de popzenei elemeket is vegyítenek a zenéjükbe. A zenekar hamarosan új lemezzel jelentkezik, amely modernebb lesz az előző kettőnél. Mindezeket Bocskor Bíborka énekesnő árulta el nekünk, akivel a debreceni Campus Fesztiválon beszélgettünk.

-Mi az, ami elsőként eszedbe jut Debrecenről?

-Debrecen egy állandóan fejlődő városként él a képzetemben, egy olyan iparvárosként, amelynek ugyanakkor nagyon élénk kulturális élete van. Itt van a MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ), amit nagyon szeretek, és a megnyitása szerintem eléggé rányomta a bélyegét a városra. Imádom az itteni kiállításokat, mindig van valami érdekes, ami felkelti a figyelmemet. Összességében egy nagyon pozitív és kellemes kép van bennem Debrecenről annak ellenére, hogy magánemberként sajnos nem volt alkalmam még olyan sok időt itt eltölteni. Inkább csak átutazóban szoktam itt járni, és van egy olyan pont az autópályán, ahol mindig elkavarodunk, egy körforgalom, amelyből rendszeresen elrontjuk a kihajtást. Zenészként viszont sokat járok Debrecenben, sok koncertünk van itt, fesztiválokon, romkocsmában játszunk. Volt tavaly ősszel egy klubkoncertünk a belvárosban, és két órával a kezdés előtt már minden jegy elkelt, ami nagyon kellemes meglepetés volt, mert a fővárosi klubokon kívül korábban még sosem történt velünk olyan, hogy elfogyott a jegy a fellépés előtt.

-Mennyire tekintitek magatokat undeground vagy mainstream zenekarnak? Mert a nevetekben ez szerepel, de ugyanakkor a magas hegy is. Egyáltalán honnan származik a nevetek?

-A nevünk két végletet jelenít meg, amellyel utalunk saját magunkra. Olyanok vagyunk, mint egy fa, amelynek van lombkoronája a magasban, és gyökere, mélyen a föld alatt. Ezek bár egymástól távol állnak, mégis van közöttük összeköttetés, hiszen egy azon élő szervezethez tartozik mindkettő. Tehát két nagyon távoli dolgot választottunk ki a névadáskor, amely között mi szabadon járkálhatunk. A zenére lefordítva ez azt jelenti, hogy létezik az undeground stílus, és ami abban megengedett, azt nem lehet a mainstream zenében, és fordítva. Mi mindkettőt ötvözzük, így nekünk semmi sem tilos, ami hatalmas szabadságot ad zeneileg. Nem koncentrálunk a mainstream felé, de sokszor az az érzésem, sokkal könnyebb lenne az érvényesülésünk, ha bevállalnánk alapvető populáris dolgokat. Mi viszont az elejétől azt terveztük, hogy „alter popot” készítünk. Tehát úgy alternatív a zenénk, hogy populáris is, de úgy populáris, hogy azért ne legyen teljesen mainstream. Amúgy nehezen lehetne a stílusunkat bekategorizálni, mert nagyon eklektikus és sokrétű a zenénk. Öten vagyunk, mindenkinek benne van a lelki világa és a zenei ízlése.

-Kik jelentik az inspirációt a dalszerzésben?

-Mint mindenki másnak, nekünk is megvannak a zenei inspirációink. Szinte minden hat ránk, amit hallgatunk. Amióta létezik a YouTube, sokkal nagyobb terünk van a zenei kitekintésre, sok külföldi előadót meghallgatunk, akik aztán hatnak ránk. Ha egy konkrét nevet kell kiemelnem, akkor az Arcade Fire-t említhetem. Én magunkat hozzájuk mérem, hogy mit csinálunk jól vagí rosszul. A koncertek után például időnként elképzelem, hogy na, ezt,vagy azt a dolgot az Arcade Fire hogy csinálta volna.

-Terveztek-e nemzetközi karriert?

-Számomra korábban mindig vicces volt, amikor egy magyar ember angolul akarja kifejezni magát Ma már viszont ott tartok, hogy én is inkább angolul halandzsázom a szöveget akkor, amikor még csak a dallam van meg. Valahogy sokkal egyszerűbb angolul szavakat egymás után rakni, és ez inspiráló erővel hat a szöveg megírásában is. Egyébként nem tervezünk nemzetközi karriert, angol nyelvű dalok készítését. Persze mi sosem tervezünk nagyon előre semmit, nincs tudatos törekvés, hanem egymásból építkeznek a dolgok, hagyjuk, hogy megtörténjenek. Egyébként vannak határon túli fellépéseink, de ezek csak a magyarlakta területeket érintik, a Felvidékre, Erdélybe szoktunk sűrűbben járni.

-Mire számíthatunk tőletek még az idei évben?

-Sokat dolgozunk, most még a legutóbbi lemezünk, a Tegnapután dalait játsszuk a koncerteken. Készülünk az új albummal, folyamatosan megy a dalszerzés. Annyit mondhatok a következő lemezről, hogy várhatóan jövőre jelenik meg, és merőben modernebb stílusú lesz az előző kettőnél.

– Kenyeres Attila –