Különdíjas a debreceni Ady Leánykar

Kultúra

Lezárult a X. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál Nyíregyházán. Az eseményen tíz országból összesen 18 kórus vett részt, a fesztivál nagydíját és a közönségdíjat az indonéziai Resonanz Gyermekkar nyerte el az augusztus 20-án véget ért rendezvényen.

A résztvevők létszáma idén a helyi kórusokkal együtt elérte az ezer főt. A fesztivál minősítő versenyén nemzetközi zsűri díjazta az induló kórusokat, amelynek tagja volt Tóth Péter, Andris Veismanis, Mindszenty Zsuzsánna, Leon Siu-vaj Tung és Szabó Dénes is – tájékoztatták csütörtökön az MTI-t a szervezők.

A zsűri 10 kórust jutalmazott aranydiplomával. Négy kórus ezüstdiplomát, két kórus bronzdiplomát kapott. Idén a fesztivál nagydíját és a közönségdíjat egyaránt az indonéziai Resonanz Gyermekkar nyerte el.

A zsűri emellett különdíjjal jutalmazta a legszínvonalasabb versenyműsort (Gemma Énekegyüttes), a legjobb Kodály-feldolgozást (Resonanz Gyermekkórus és a debreceni Ady Leánykar), valamint a legjobb kortárs mű előadását (Ady Leánykar) is. A Kelet-Kínai Egyetem kórusa egy népdal feldolgozásért részesült különdíjban, míg a Cantemus Alapítvány díját a hong-kongi Jüan Lung kerület kórusa érdemelte ki. Karnagyi különdíjat kapott Oriol Castenyer (Spanyolország), Talin Cse (Kína) és Devi Francesca (Indonézia).