Hadgyakorlat tart a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága

Helyi hírek

A Közös fellépés 2014 elnevezésű gyakorlatsorozaton csaknem 1300 katona vesz részt, és 400 technikai eszközt használnak. A  fő végrehajtó katonai szervezetek az 5. Bocskai István Lövészdandár, a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, illetve az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred.

A Magyar Honvédség (MH) Összhaderőnemi Parancsnoksága és alárendelt katonai szervezetei őszi kiképzési sorozatot tartanak szeptember 8. és október 17. között – mondta Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke.

A dandártábornok hangsúlyozta, a Közös fellépés 2014 elnevezésű gyakorlatsorozaton csaknem 1300 katona vesz részt, és 400 technikai eszközt használnak. Böröndi Gábor kiemelte: a hadgyakorlat elsődleges célja az együttműködés erősítése az egyes honvédségi szakterületek, a szárazföldi, illetve légi egységek között. Mint mondta, a hadgyakorlat költséghatékony, hiszen egy időben, egy helyen, Várpalota térségében zajlik majd. A fő végrehajtó katonai szervezetek az 5. Bocskai István Lövészdandár, a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, illetve az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred – tette hozzá a dandártábornok.

Hangsúlyozta: a gyakorlatsorozat a Magyar Honvédség életében kiemelt jelentőségű, hiszen Magyarország katonai biztonságát hivatott szavatolni a felkészített és jól kiképzett katonákra támaszkodva.

A gyakorlatsorozatban Veszprém városa is gyakorlótéri helyszín lesz, civil ruhában látnak majd el feladatot a katonák – mondta Böröndi Gábor.

Hozzátette: tizenegy főbb kiképzési eseményt foglal magában a gyakorlatsorozat, amelyben szinte valamennyi hazai katonai szervezet érintett. Elmondta, hogy a gyakorlatra francia, szerb és amerikai katonák is érkeznek majd.

A dandártábornok a civil lakosság megértését kérte, és folyamatos, naprakész tájékoztatást ígért.